Vegetarische vakantie Frankrijk? De Provençaalse keuken is het walhalla voor vegetariërs. Maar ook veganisten kunnen er prima terecht. De belangrijkste ingrediënten zijn kruiden, olijfolie en groenten. Een van de smaakmakers is edelgistvlokken. Als je in de Provence toch vlees wilt eten, heb je meestal de keuze uit lam of konijn. Gerechten die in de Provence vaak op de menukaarten staan zijn gevulde sardientjes en ravioli met een tomaten- of olijfsaus. De salade niçoise, een groene salade met olijven, ei, ansjovis, tonijn en groene bonen is ook een populair gerecht in Zuid Frankrijk. In de omgeving van Marseille wordt vaak bouillabaisse geserveerd. Dit is een heerlijke vissensoep. Als je niet echt van vis houdt, is bourride een goed alternatief. Lust je helemaal geen vis, dan is supions frites wellicht wat voor jou. Dit is een kleine inktvis, gebakken in olie, met wat peterselie en knoflook. Maar echte vegetariërs eten natuurlijk geen vissoep of tonijn. Je kunt hier een echte vegetarische vakantie boeken.
Elke dag een wijntje
In Frankrijk wordt steeds minder wijn gedronken. Het wijnverbruik is, in de afgelopen 40 jaar, gedaald van 103 liter naar 40 liter per persoon. Dit zorgt er ook voor dat de wijnboeren steeds betere kwaliteit wijnen moet afleveren. De Languedoc maakt steeds betere wijn. De Languedoc-Roussillon stond altijd bekend om de wijn die in plastic flessen werd verkocht. Maar doordat de wijnboeren zich nu meer richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit, kan je in deze streek nu ook zeer goede wijnen vinden. Echter, de beste wijnen van Zuid Frankrijk worden gemaakt in de Rhônevallei. Er worden ook wijnen geproduceerd zonder gelatine. Deze wijnen worden ook met niet dierlijke producten geklaard en zijn ideaal tijdens je vegetarische vakantie Frankrijk. Populair wijnen uit dit gebied zijn de rode Cairanne, Rasteau, Séguret, Sablet, Girondas en Vacqueyras.
Eetgewoonten in Zuid-Frankrijk
Het Franse ontbijt is licht te noemen en bestaat in de meeste gevallen uit een croissant en een stukje baguette met een kop koffie. Doordat het ontbijt vrij licht is zitten de restaurants tijdens de lunchtijd vaak vrij vol. De Franse lunchpauzes duren vrij lang, dit kan wel zo’n anderhalf uur duren. Meestal bestaat deze lunch uit een voor- en hoofdgerecht. Tegenwoordig worden er steeds meer lichtere gerechten geserveerd. De Fransen eten het avondeten rond de klok van 8 uur. Het avondeten bestaat vrijwel altijd uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Wie een vegetarische vakantie wil boeken, gaat naar de Languedoc-Rousillon, ook leuk voor een weekendje met hond Frankrijk.