Het landschap en het dierenleven van Cambodja en Laos

Het landschap en het dierenleven van Cambodja en Laos

Cambodja en Laos zijn beide erg diverse landen. Deze landen bezitten een paar van de beste behouden regenwouden van Azië. Laos is erg bergachtig en heeft een ruig landschap. Kenmerken van Laos zijn de vruchtbare rivierdalen en groene rijstvelden. Centraal Cambodja is vlak en een rijke fauna. Er leven hier een aantal bedreigde dieren, zoals de tijger en de Indische olifant. Cambodja grenst aan Laos, Thailand en Vietnam en is een klein land. In het noorden en zuidoosten wordt het land bedekt met bergen. De kustlijn bevat veel ongerepte eilanden. Laos grenst aan vijf landen. De rivier de Mekong doorsnijdt het land. Deze rivier heeft een belangrijke functie voor het land.

Regenwouden

De duizenden vierkante kilometers aan regenwouden in zowel Cambodja als Laos omvatten nationale parken zoals Nam Ha in Laos en Botum Sakor in Cambodja. Deze, voor het grootste gedeelte, ontoegankelijke bossen zijn voorzien van een indrukwekkende fauna met veel vogelsoorten, zoogdieren en reptielen. De nevelpanter leeft in de regenwouden van Azië. De nevelpanter is één van de meest behendige katachtigen en is een zeer goede bomenklimmer. De Siamese krokodil is een zoetwaterreptiel dat leeft rond rivieren in regenwouden. Deze krokodil behoort tot de bedreigde diersoorten.

Mangrovebossen

De mangrovemoerassen van Cambodja en Laos zijn van groot belang voor de bescherming van de kustlijn. Hier bevinden zich enorm veel jonge vissen. Ook zijn de mangrovebossen een belangrijke woonplaats voor mariene organismes en vogels. Het natuurreservaat Peam Krasaop in Zuid-Cambodja bezit enkele van de beste mangroven van het land. In de mangrovebossen zijn veel Java-apen te vinden. Hun eten bestaat vooral uit vruchten en zaden. Ooievaars zijn vrij zeldzaam, maar ze leven nog wel in Cambodja’s mangrovebossen.

Kustbossen

De belangrijkste bosreservaten van Cambodja liggen langs de kust. In deze reservaten leven veel verschillende zoogdieren, reptielen en zeedieren. Hier leven bijvoorbeeld zwartkoplars, pythons en koningscobra’s. De menintingijsvogel is één van de tien ijsvogelsoorten die in Cambodja voorkomen. Deze vogels leven in kustbossen en jagen op kleine vissen en insecten. Langs de kust van Cambodja komen veel karetschildpadden voor. Deze schildpadden bezitten een markante snavelbek en een schild met een mooi patroon.