Zuid-Afrika: van bush tot bergtoppen

Zuid-Afrika: van bush tot bergtoppen

Zuid-Afrika is het meest zuidelijke land van het Afrikaanse werelddeel. Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante kilometer. Het oostelijke deel van het land wordt voor een groot deel bedekt met de bergen van Drakensbergen. Deze bergketen heeft een lengte van zo’n 1.000 kilometer. De hoogste bergen zijn ruim 3.000 meter hoog. Zuid-Afrika is een land met hoogvlaktes (highveld) en laaglanden (lowveld). Het binnenland van Zuid-Afrika bestaat voor het grootste gedeelte uit hoogvlakte (600 tot 2.000 meter boven zeeniveau). De laaglanden bevindt zich in het oosten van Zuid-Afrika, rond het Kruger National Park.

Verschillende klimaatzones

Zuid-Afrika heeft twee klimaatzones. In Kaapstad en de West-Kaap heb je warme, droge zomers. ’s Winters is het hier koel en kan het regelmatig regenen en hard waaien. Dit komt vanwege het feit dat hier een Middellands Zeeklimaat heerst. In de West-Kaap en rond Kaapstad valt het meeste regen van Zuid-Afrika, vooral in de winter. ’s Nachts kan de temperatuur in het binnenland dalen tot 0 graden. In het noorden van Zuid-Afrika valt de regen ’s zomers in de namiddag. Vaak zijn dit vrij korte, maar heftige regenbuien met onweer. Het weer kan hier erg onvoorspelbaar zijn. Soms kan hier maandenlang geen regen vallen met grote gevolgen voor het vee en de voedselproductie. Andere momenten kan het hier zo hard regenen dat er overstromingen voorkomen.

De flora en fauna van Zuid-Afrika

De grote trekpleister van Zuid-Afrika zijn de big five (olifant, buffel, leeuw, jachtluipaard en neushoorn). Ook kun je een mooie zeesafari maken, tijdens deze safari kun je haaien en walvissen spotten. Zuid-Afrika ent een prachtige flora. De baobabboom is één van de meest opvallende bomen. Het lijkt er net op alsof deze boom op de kop staat, met zijn wortels die de lucht in steken. De baobab kan meer dan 1.000 jaar oud en 30 meter hoog worden. Deze spectaculaire boom is te vinden in het noordelijk deel van Zuid-Afrika, in het Kruger Park en in de provincie Limpopo. Rond Kaapstad zijn planten te vinden die je nergens anders ter wereld kunt vinden. De bekendste is fynbos. Deze plant lijkt een beetje op heide. In het voorjaar bloeit fynbos in veel verschillende kleuren. Deze fynbos is te zien langs de tuinroute.